1.1½ Transformeringen innan höga kusten.

Omringad av tuktade gråstensblock vid kyrkans västra sida sitter Lars på en träbänk och tar sig ett bloss medan han blickar ut över den sovande karga naturen. Snön ligger tjockt som ett vitt täcke och några hundra meter bort i skogsmynningen syns ett rådjur i sin ensamhet.

Kyrkan som går i nyklassicismens tecken ligger högt ovanför den nytillkomna kyrkogården som finnes i dalgången strax bredvid och precis bakom finner man de faluröda kyrkstallen som får det hela att se ut som ett överprisat julkort där det bara är tomtar med handlyktor som saknas. Längre ner bakom en allé av glasbjörk syns den högst dekorerad stigporten med sin vitputsade fasad med pilaster och pomp som är krönt med en barockformad överdel, i svartmålat smide på vardera sida av porten hänger två gamla fotogenlampor med en kupol av glas och strax under dessa på en bädd av granris står handskrivna välkomnstskyltar som en sorgsen hälsning till de som kommit för att säga god jul till de som ej längre förmår det självt.

Lars knäpper iväg sin cigg mot den krattade grusgången som snirklar sig längst den oregelbundna gamla kyrkogården och dess tillhörande område och långsamt påbörjar han vandringen ner mot den sydöstra entrén. Genom vita pelare med utkragad krönlist, svartmålade socklar och tälttak av falsad plåt rör han sig från det gamla till det nya. I dalgången nedanför ser man grusgravar med obelisker i diabas och en del brokiga gjutjärnskors med namnskyltar i emalj. Bakom järnstaketen finner man design i gnejs med lavpåväxt, ljusgrå mattslipad granit och polerad marmor – Allting  är endast bortkastad valör.

Från trappan ner mot urnegravarna och de enklare gravvårdarna gömmer sig en vacker skiffergång tillsammans med hällar som ej numera syns förens våren gör sitt storslagna intåg;
Ett par marschaller står tända vid en omärkt grav som en fladdrande honör, en visen bukett vilar på livets osymmetrisk urtavla i röd granit och på parkeringen står Lars ljusblåa Volvo och väntar på sin kusk. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate