Fem faktorer, själviskhet, den mörka triaden, Narcissus, Dunning-Kruger, överlägsenhets komplex, IIP-C och Kohut.

En känsla av nostalgi över något jag aldrig upplevt.
Är det den ständiga närvaron av naturen och dess integration i det onaturliga? Är det för att gammalt möter nytt och arkitekturens olika epoker är i sådan fulländad harmoni?  Varför ringer mina minnen från 90 tillbaka när jag kollar youtubefilm från Saitama prefekturen (https://youtu.be/Q8QgfeliWRk).

Man tänker tillbaka på en tid då man var fri och ganska bekymmerslös men samtidigt så var naturen nog inget som man riktigt uppskattade som barn. Det var en annan form av frihet, naturen höll en annan innebörd och man hade ingen referens med de obligationer man nu har som vuxen.
   Som min far sa när vi cyklade genom Pålsjö: ”Detta är vad man kan kalla livskvalité.”
   Och jag håller med, det är livskvalité precis som när man tar en French 75 på balkongen eller en kall lager vid Örbyängar när solen står som högst på en lördag eftermiddag; det är när verkligheten är så långt ifrån jobb man kan komma. 

Men sen blir det måndag, så som alltid — alltid — alltid…

Med savoir faire tatuerat i svanken, deras bild av mig är så devot, så from att jag gladeligen utför mitt arbete med pompa, ståt och bravur mot en ”prestationsbaserad lön” som sätts av chefen som kör Tesla model X med regskylten Nepotist1, grillar wagyu på sin röda Kamado och bär en Vintage Rolex Submariner 5512 från ’72 när han lämnar ungarna på dagis…
   Det spelar nog ingen roll att färmitet och detaljplanering är mina starka sidor för mitt namn kommer inte ens hamn på CFOns dasspapper för vi är så diametralt olika.
   Ska man hamna i folkmun så får man nog vara med i någon form av Outsiders som någon knäppgök som käkar Special-K och sublimerar sina förtryckta känslor genom att samla på tillkonstlade taxidermys av folks avlivade husdjur. 

“I nästa avsnitt av F#$k Up3d!”
   ’Så va e då grejen?’ frågar den korpulenta Stockholms reportern, ni vet så som stockholmare låter för oss skåningar, självgod och nonchalant.
   ’Ja samlar på allt! Feskar, eillrar, fågelfä, hamstrar. Allt som går att preserver och har haft ett kön.’ säger den något bänga lilla otäcka smålänningen och skrattar obehagligt.
   ’Bryt! Bryt för fan! Du kan ju inte äckla dig med sånt språk förfan, detta är reality TV inte nån jävla nichad porris på darknet!’
   ’Men de e ju la sant! Ja älskar alla sexiga små djur!’ skrattar den småländska lilla äckel-bonden, viftar på höften och spottar lös granit på den grusbelagda uppfarten.

Vi kan nog komma till en konsensus att det inte hade varit något man velat bli förknippad med, om inte garanterad självutplåning var högaktuell.  

Men visst har media och vardagen blivit en jävla snårskog av verbala fällor följt av ett minfält där lättkränkta (situationsutnyttjande) ungdomar och mjukisbyxemorsor sitter bakom taggtråd och sandsäckar med MG42s som stöttvis sprayar ut 7.92 mot en invaderande grupp Zoomers som skriker slagord om avokadotoast, kombucha och ett tredje kön.
   Världen är och kommer inte vara sig lik med transparanta generationsövergångar som utmärker sig i diffusa ställningstaganden och obskyr kost. Samtidigt är och har världen aldrig varit densamma vilket vi borde skatta oss lyckliga åt.
   Så uttrycket “Det var inte som förr” känns både obsolet och befängt ju mer man tänker på det. Eller har jag fel? Eller kvinnlig rösträtt, lagen om abort och samkönade äktenskap är kanske för mycket? (Notera min sarkasm).

Som komikern David Mitchell påpekade i sin bok ”Thinking about it only makes it worse – And other lessons from modern life” är att tidsepokerna bara löser av varandra utan någon märkbar övergång, helt plötsligt så bara är det en ny era och man undrar vad som hände (glömde dem mig i mailutskicket?).
Kanske är det dags att ge upp och komma till den bittra insikten att jobba tills man blir sjukskriven eller dör både är och kommer för evigt vara den ”nya” normen. 

Livet är en jävla soppa och jag sitter med kniv & gaffel. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate