Saxat ur tiden.

Helsingborgs­nytt
Helsingborg, SKÅNE - Onsdag Juni 18, 1997
Att avstå en tradition

av Tim Borgelund

Sillbeståndet i Östersjön ligger nu på kritisk nivå enligt marinbiologen Margarethe Schill som menar att vi borde välja bort sillen från årets midsommarmeny men detta är "helt befängt" enligt ordföranden för Sveriges Fiskare, Gösta Andersson, som säger att svenska folket inte behöver oroa sig. -Det blir sill och nypotatis detta året också.

Det har länge varit en het debatt inom den marina vetenskapen om hur till vida det har varit ett överfiske i Östersjön gällande den älskade sillen där det årligen fiskas mellan 70- till 90'000 ton för att bland annat tillgodose svenskarnas midsommar- och julbord, som utgör ca 3.5% av den totala fångsten. Denna mångsidiga havsdelikatess vars gastronomiska utbud utökas för vart år har stått på den svenska matsedeln sedan tidigt 1900-tal och ansågs under 1800-talet vara fattigmanskost men har nu letat sig in på festliga etablissemang som exempelvis Tjörn’s stjärnkrog på Östermalm där en av paradrätterna är champangesill på björkrökt planka serverat med nypotatis á duschesse och löjromaioli (aioli är en typ av majonäss som är populär vid medelhavet men som nu hittat vägen till det svenska lyxköket).

Men nu står alltså sillen (eller strömming om man så vill) i fokus för debatt. På ena sidan har vi det marinbiologiska institutet i Härnösand som förespråkar ett helförbud mot sill på våra tallrikar och på andra sidan har vi Sveriges Fiskares riksförbund som vill utöka fiskekvoten ytterligare. Vi har pratat med Margarethe Schill, marinbiolog och grundaren av FRF, en ideell organisation som omplacerar hotade fiskarter samt Gösta Andersson som är ordförande för Sveriges Fiskare samt ägare av Langås Fresh AB och franchisen “Sill & Sånt”.

Är sillbeståndet så hotat att vi borde införa ett totalt fiskestopp?
-Jag och mina kollegor är helt överens om att om vi ej inför ett förbud inom snarast så kommer sillen tyvärr vara rödlistad innan millenniumskiftet. Man skall ej förglömma sillens betydelse för det redan sköra ekosystemet i Östersjön, sillen utgör en viktig föda för exempelvis Torsken och om sillbeståndet minskar kommer det få efterföljderna att torskbeståndet dalar.

Hur ser du på att Sveriges Fiskare vill utöka fiskekvoten för nästkommande år?
-Det är självklart förargligt att kapitalismen är det som får styra över vår natur och i dagsläget är jag mycket, mycket besviken på SF som borde stå som en förebild utåt. Jag tycker att de som sätter upp ramverken skall börja samverka med oss istället för att försöka motverka särskilt när där finns en mängd vetenskapliga rapporter från andra områden som blivit utfiskade och där den lokala ekonomin hamnat i en lågkonjunktur till följd av att de stora företagen fiskar en större kvot än vad som är tillåtet och därmed inte låter ekosystemet återhämta sig. Det är alltså mer än sedvanor och tradition som står på spel.

Har ni försökt inleda ett samarbete med SF? -Vi har inlett diskussioner med deras styrelse vid ett flertal tillfällen men våra krav har ansetts orimliga sett till den ekonomiska förlust som fiskebranchen hade fått dra på sig i utbyte mot ett hälsosammare Östersjön och samtidigt finns där även en ovilja trots att vi försöker finna någon form utav kompromiss.

Stämmer det att det Marinbiologiska Institutet har försökt inleda ett samarbete med er?
-Det är mycket riktigt.

Stämmer det att ni ej varit medgörliga i förhandlingarna och att ni kanske till och med varit något motsträviga?
-Det är inget som jag kan kännas vid. Vi har fört en väldigt transparent och öppen dialog med Margaretha Schill men även Bo Elander från Baltic Sea Preservation.

Men ni har inte kommit överens?
-Det är inget jag kan kommentera.

Tycker ni det är rimligt att öka fiskekvoten till nästa år när sillen beviserligen borde anses hotad?
-Där finns regelverk och kvoter som vi följer till punkt och pricka, regelverk som dessutom satts av både svenska staten samt Europa Komissionen och vi som är medlemmar i SF är djupt angelägna om att följa dessa riktlinjer samt respektera de hårda krav som ställs på oss. Där finns lika många rapporter som säger att beståndet är hälsosamt som där är de som säger tvärtemot.

Hur vet man vem som har rätt?
-Vi följer de råd och regler som sätts av svenska staten och EU och vi har full tillit till att deras experter gör en korrekt bedömning.

Så det kommer fiskas mer sill nästa år?
-Det är inget jag kan svara på nu.

Men oavsett vad man tycker, om man är förespråkare för matjesill och den lilla gula rotfrukten eller om man är öppen för andra alternativ så verkar den lilla älskade fisken få stå kvar i butikskylen även detta året.

Vi frågade självklart både Margaretha och Gösta om hur deras midsommarbord kommer att se ut detta året.

Margaretha - Vi kommer att hålla det ganska klassiskt. Nypotatis, gräslök, gräddfil och vi bytar självfallet ut sillen mot en vegetarisk variant som består av aubergine inlagd med de smaksättningarna man oftast finner på midsommar.

Ingen dessert?
-Självfallet en Gino.

Gösta - Det blir päror, gräddfil, cream fraiche, gräslök och alla möjliga inlagda sillar.

Någon särskild sort?
-Jag är ju fruktansvärt förtjust i senapssill. Sen är där några nya som citron & fläder och balsamico rosépeppar men man får väl se om det är några trendsättare.

Dessert?
American Cheesecake eller Tiramisu.

Makabert fynd på Gåsebäck

Av Kerstin Hedin

Det var klockan 18.36 igårkväll som ett larm kom in hos SOS alarm om obehörig personal vid banngården på Gåsebäck - ett rutin uppdrag som skulle komma att få en oväntad vändning. Väl på plats sökte polis igenom området mellan Södergatsviadukten och Kvarnstensgatan med hjälp av hundpatrull, dock fann man inga spår efter någon misstänkt och man var påväg att blåsa av sökandet efter dryga trettio minuter. Det var då polishunden Sally fick upp vittring.

Gåsebäcken industriområde.
-Ja vi hade ju sökt av stora delar av det område som allmänheten hade tipsat om. Säger polisen och hundföraren Mats Svensson.
-Vi fann ju inga personer och vi fick signal om att helt enkelt avbryta sökandet.
Men det var då som Sally började dra.

-Det är första gången hon gjorde så här, hon är ju väldigt vältränad och har aldrig ignorerat en order om man säger så. Fortsätter Mats.
-Så ja, jag fick ju meddela om att vi troligtvis fått upp ett spår och att vi då kommer fortsätta sökandet.

Och det var i närheten av banngården vid rännarbanan som man upptäckte att någon brutit sig in i ett större lagerkontor.

-Vi kom till plats och såg att någon eller några brutit sig in ett av de lagerkontorna som finns en bit in mot rälsen där det sker godsmottagning. Vi avvaktade på ytterligare en patrull för att kunna säkerställa platsen effektivt.

Vad var det ni möttes av?
Vi sökte igenom platsen, kontor för kontor och fann tillsist en ung man och kvinna som var väldigt illa däran varpå mannen senare avled av sina skador.
Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig.
Var det dessa som sprungit på rälsen? Det är i dagsläget oklart.

Är de två dömda för något brott
Ingen utav dem är sedan tidigare kända av polisen och för närvarande är inget åtal väckt mot kvinnan utan hon är ju för närvarande ett brottsoffer tills vi vet vad som har hänt.

Vad gjorde dem där?
Jag kan tyvärr inte gå in på några sådana detaljer just nu då det är en pågående utredning.

Vad händer med kvinnan nu?
Hon vårdas nu på IVA och så fort hon är vid medvetandet kommer vi att vilja prata med med henne. Vi uppmanar även allmänheten att ringa in med tips om ni har sett eller hört något under kvällstiden igår mellan 21-01.

Vi kommer att håller er uppdaterade gällande denna händelsen så fort vi vet mer


”Foto: ICAs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria”
”Källa: reklamfranforr”

Lågstadie-
elever på utflykt fann vikingaskatt

Av Erika Malm

En helt vanlig utflykt strax utanför Munka-Ljungby i tisdags förra veckan slutade med ett litet äventyr för försteklassarna från Lärksångsskolan.

Det var en klar varm sommardag och en bit norr om Västersjön pågick den årliga tipsrundan som anordnas av Lärksångsskolans lärarkår samt elever från barn & fritidsprogrammet. "Det är ju otroligt spännande och dessutom högst ovanligt att sådana här stora fynd överhuvud­taget görs." Det var under mellanmålet som Theo Haag, 7, samt Felicia Malmström, 8, hittade något vid en förmultnad stubbe som skulle få arkeologerna i Ängelholm att häpna och jubla.

-Det är ju otroligt spännande och dessutom högst ovanligt att sådana här stora fynd överhuvudtaget görs. Säger Klas Ivarsson, arkeolog på Ängelholms Fornhistoriska.
-Vi har under de senaste åren funnit en del mindre fornlämningar både i och kring Västersjön och Rössjön men inget som liknar detta så det är självklart jätteroligt.

Vad gäller våra små-arkeologer från klass 1b så så var det inget märkvärdigt.
-Jag såg något som såg ut som en orm och petade på den med en pinne men det var ingen orm. Säger Theo.
-Fröken blev först arg men sen blev hon tyst. Säger Felicia.
-En gång hittade jag en bil i sanden utanför oss, det var kul. Fortsätter Theo.
När vi frågar om de vill jobba som arkeologer när de blir stora svarar de så här:
-Nej jag vill bli polis! Eller bagare. Säger Theo. -Jag vill bli målvakt som Thomas Ravelli. Säger Felicia.

Allt som allt fann man åtta stycken silvermynt, en del av en yxa och ett större smycke.

Huvudet på en stridsyxa (det var ej denna som återfanns).
Hyreshus på Råå hade avföring i dricksvattnet.

Av Per Módin

Lennart Sjöstrand, driftchef på Reningsverket kunde inget annat än beklaga händelsen. -Detta är ju något som absolut inte får hända och det är förargligt att det har hänt.

Det var under måndags förmiddag som en rutinkoll av vattenkvaliten utfördes i en rad fastigheter på Råå efter att bytet av vattenledningarna längst Rååvägen och Kielergatan stod klart.
Analysen av provtagningarna gjordes av Reningsverket egna labb i centrala Helsingborg och när provsvaren kom stod det klart att mängden avföring i dricksvattnet överskred de hygieniska gränsvärdena med hela två enheter.

Hur ser reningsverket på detta?
-Det är klart det är väldigt tråkigt för alla inblandade. Som tur är så handlar det om så pass små mängder att det aldrig varit på tal om fara för ohälsa.

Hur kan detta ha hänt?
En utredning pågår just nu gällande de rörbyten som gjordes utanför fastigheten för några veckor sedan och om det blivit någon miss rent schematisk eller om det är av någon annan anledning.

Hur ska hyresgästerna få sitt dricksvatten nu?
Fram tills vi har utrett allt och fram tills att proverna är godkända så kommer reningsverket tillse att en tankbil förser den berörda fastigheten med dricksvatten.

"Dålig konstruktion eller byggfel?"
"Det är oerhört vidrigt." Säger Linda, 23, nyinflyttad från Skara.
-Det är självklart man tror att allt är okej och man förutsätter liksom att dessa instanser ska ha koll på läget.

Leif-Benny Bergström, 67, fd hälsovårdsinspektör, ingenjör hos reningsverket och påverkad hyresgäst påstår att detta inte är något ovanligt.
-Att det ibland kan komma toppar med rest- och slaggprodukter är kanske inte vanligt men det tillhör ju inte till det ovanliga heller.

Men du förstår de andra hyresgästernas oro och ilska?
Självfallet, jag är ju själv påverkad. Jag vet dock att det utförs tester kontinuerligt och när gränsvärdena överskrids så talar vi om mikroskopiska mängder, mindre än en promille som överstiger och det blir rödflagg direkt så att säga.

Så du är inte orolig?
Absolut inte.

Sedan artikeln skrevs så har felet funnits och åtgärdats. Ett konstruktionsfel upptäcktes på en ny rördel och denna är nu utbytt. Nya provtagningar visar att vattnet är rent och kommunen har valt att kompensera de berörda.

Lan-party och vänskapliga krig i tv-soffan

Av Kim Kristensson

Det är en helt vanlig lördagskväll och Rådmansgatan ligger nästintill tom, trafiken borta vid stattena känns så avlägsen och man kan knappt tro att just i denna stunden så pågår det ett fullskaligt krig.
Det är i en liten källare inne bland de små röda tegelhusen som vi finner soldaterna från den digitala frontlinjen.
Bland läskburkar, chips och halväten snabbmat sitter de bästa kompisarna Kevin, Simon, Kristoffer och Andreas och spelar Resident Evil, ett spel inom den så kallade survival horror genren.

Vad går det ut på?
-Just nu spelar vi en karaktär som heter Chris, han är medlem i ett elitförband och de har störtat med sin helikopter ute i Raccoon City Forest. Säger Andreas medans han blixtsnabbt parerar en fiendes attack.
-Man gömmer sig i en herrgård för man blir liksom attackerad ute i skogen och väl här inne så finns där typ zombies och såna liknande monster. Så man ska bara överleva. Fortsätter han och drar iväg några skott mot en zombie som stönar högljutt.

Resident Evil till PlayStation
Hur ofta har ni såna här spelkvällar?
-Varierar men nu när det är sommarlov så blir det ju rätt ofta. Säger Simon.
-Ja det blir ju minst en gång varje helg. Säger Kevin som nu bytar av Andreas inför en bossfight.

Vad tycker era föräldrar om era spelkväller?
-Det är nog inga konstigheter. Börjar Andreas.
-Nej det är samma här. Instämmer Kristoffer och fortsätter
-Jag drog liksom exemplet att det är ju bättre att man sitter här hemma och umgås än att man är ute på stan.
-Ja alltså, det är ju ingen större skillnad heller på att spela till exempel Dungeons and Dragons eller om man spelar på TV:n. Säger Simon.

Spelar ni alltid med varandra?
-Nej verkligen inte! Säger Kevin och skrattar.
-Vi spelar Red Alert mot varandra på datorn och Mario Kart på SNES. Sen turas vi ju om när det är singelplayerspel. Säger Kristoffer.

Ni blir aldrig ovänner?
-Nej det vill jag vill inte påstå, man kanske lägger någon kaxig kommentar när man vinner. Säger Simon.
-Vi håller god stämning, det är ju liksom bara på skoj. Säger Andreas medan de andra nickar instämmande.
-Vi hejar på varandra och så precis som om det är vilken sport som helst. Säger Simon.

Tror ni att det kan finnas en ekonomisk framtid inom datorspelande? Kommer det vara som fotboll eller hockey om några år där Henke och Zidane spelar fotboll på en skärm istället för på planen?
-Det tror jag säkert. Säger Kevin.
-Ja alltså jag tror bara den sociala stigman över tv-spel ska försvinna. Säger Kristoffer som får medhåll.
-Många säger att det bara är slöseri på tid, men jag menar att umgås här hemma är ju samma som att umgås där ute. Fortsätter Kristoffer.
-Men absolut tror jag att om några år så har vi kanske tvspelsarenor och spellag som i vanlig sport. Avslutar han.


TV-spels året har redan sett en mängd fantastiska släpp som:
Final Fantasy VII (redaktionens favorit!)
Turok: Dinosaur Hunter
Star Fox 64
Castlevania: Symphony of the Night
Tekken 3 (3D fighting när det är som bäst!)
Carmageddon

Och listan ser ut att kunna öka med spel som:
- Mario Kart 64 till N64, spela Mario som ni aldrig sett honom förut! (release 24 Juni)
- Goldeneye 007 till N64 (preliminär release 25 Augusti)
- Dungeon Keeper, läs vår recensionen nästa vecka (26 Juni)
- Fallout till MS-DOS, Microsoft Windows och Mac OS (10 Oktober)
- Total Annihilation till Microsoft Windows & Mac OS (26 September)
- Grand Theft Auto till MS-DOS och Playstation (preliminär release 21 Oktober)
- Quake II, den efterlängtade uppföljaren till förra årets shooter med samma namn släpps den 12 December till Microsoft Windows
- Den hypade racing-simen Gran Turismo som blir Playstation exklusivt sägs släppas i Japan runt Jul och det innebär troligtvis att resten av världen får se det i början på nästa år. Jocke på spelredaktionen är ivrig att få trä på sig racinghandskarna och brottas med denna grafiska best så fort det når hans händer.

Häng med oss nästa vecka då jag och Martin recenserar det helvetiska spelet Dungeon Keeper!
Jocke testar att ta hand om ett virtuellt sällskapsdjur i fenomenet som är Tamagotchi och Marie berättar om sin vistelse i Akihabara, Japan.

Film! Film! Film!

Av Richard Hédin

Slappna av i biografens sammetsklädda fåtölj.

Vad ska vi kolla på? Det är den ständiga frågan som ställs runt klockan åtte varje fredag kväll. Så jag, Richard Hédin, har varit snäll och samanställt en lista om kommande filmer och sådant som är värt att spana efter för att ni ska kunna spara tid och fokusera på sådant som är viktigt som exempelvis popkorn och dumle.

Pang på rödbetan som man säger!
Här är några nämnvärda titlar som är värda att hålla koll på!

Air Force One - 24 Oktober
Alien Resurrection - 28 November
Con Air - 25 Juni
Contact - 7 November
Donnie Brasco - 26 September
Face/Off - 8 Oktober
Det Femte Elementet - 22 Augusti
L.A Konfidentiell - 17 Oktober
Liar Liar - 18 Juli
Men In Black - 11 Juli
Volcano - 29 Augusti

Att hålla ögonen på tills nästa år:

Den något kontroversiella filmen Funny Games (Österrike) som visades på Cannes förra månaden kommer att få en amerikansk release nästa år, håll tummarna för att den kommer till Sverige kort därefter.

Den Kanadensiska sci-fi skräckisen Cube ser ut att visas på detta året filmfestival i Toronto men något officiellt releasedatum finns ännu inte.

Filmen CUBE som tyvär inte har något officielt releasedatum.
Rymdskräckisen Event Horizon med sin stjärnspäckade rollista som Sam Neill (Ivan Hoe, Jurassic Park) och Laurence Fishburn (Apocalypse Now, Boyz n the Hood) släpps runt om i världen efter sommaren men verkar tyvärr endast gå direkt till video här hemma. Den förväntas stå i hyllorna runt sommarens början nästa år.

Slasher X2.
Jag vet vad du gjorde förra sommaren (filmen med onödigt lång titel) verkar haka på succén Scream som ännu inte visats i Sverige och som redan har fått en uppföljare som släpps i december i USA. Scream som hade visades i USA redan förra året har sin svenska premiär nu i Augusti. Det är sällan tonårsskräckisar toppar några listor men dessa två verkar kunna vara startskottet för en genrehybrid där skräck och mörk komik drar sig mot giftermål.

Bruce Willis som generellt sätt brukar axla hjälteroller, exempelvis den älskade och rappkäftade snuten John McClane i Die Hard spelar en kall och kalkylerad lönnmördare i Jackalen där hans motpart lite otippat spelas av Richard Gere. Tunga skådespelare som spelar lite annorlunda roller. Vi får se hur det går när den visas på storskärmen den 17 April nästa år.

Quentin Tarantino, jätten bakom Reservoir Dogs & Pulp Fiction släpper en ny film nu detta året. Jackie Brown. Filmen handlar om en flygvärdinna som smugglar pengar åt en brutal vapenhandlare men hon blir påkommen polisen som ger henne två alternativ. Vi kan förvänta oss snabba och klipska repliker och skådespelare som heter duga! Filmen har premiär den 27 Mars nästa år.

Science fiction satiren Starship Troopers (baserad på boken med samma namn) från regissören Paul VerHoeven som står bakom RoboCop, Total Recall och Basic Instinct kommer 2 Januari nästa år. Vi kan förvänta oss övervåld och storskaligt krig!

Det påkostade dramat om tragedin vid namn Titanic släpps i USA strax innan jul och på biografer runt om i landet den 16 Januari nästa år.
Vi ser framemot James Camerons drama Titanic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate