Skaldjur, malign neoplasi, stjärntecken och att stå utanför fyra väggar.

”…ledsen på förhand för mitt hyckleri…”
– Någon – Någonstans på Bråddgatan i Norrköping i en tranlampsbelyst källare, 2 December, 1784

 

 

Jag tror att för mig handlar det nog mest om resan mellan start och mål. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att man någonsin finner någon specifik mening. Meningen kanske bara är just den tid man spenderar i letandet.
Vissa finner mening i tv-spel och anime, vissa i att propagera för vegansk kost likt medeltida präster gjorde gällande Gud & budord inom kristendomen, skillnaden är väl att nutida hädare inte utrotas i korståg, blir lemlästade, får tungorna utdragna och dess kroppar brända på bål.
Tackar vet jag Johan Schönheit som kanske var en ofrivillig förespråkare för tryckfriheten och tyvärr fick ge sitt liv åt en tyranni som var Kung Karl XII styre och tackar (om ni bortser min sarkasm gällande prästeskapet) Anders Chydenius som aktivt bröt is gällande just tryckfriheten som därmed tillåter mig skriva verser som kan anses vara just blasfemi men fyller mitt liv med mening.

Det får mig osökt att komma till frasen där svaret till mening ofta kan lyda ”vet ej/vet inte”.

För man kan fråga sig varför uttrycket ”vet inte” inte längre anses vara ett godtyckligt svar och ses som något abstrakt och totalt ogreppbart. 

Det är som om att frågor man inte kan svara på, må det vara på grund av bristande vetenskaplig fakta eller oförståelse gällande sitt eget psyke så är svaret ”vet inte” inte längre accepterat. För tydligen ska alla alltid veta vad som händer med en själv och med världen vid varje given minut som en slags försäkran om att där i alla fall finns EN person på hela denna jävla planeten som faktiskt vet vadfan det är som försiggår. Men faktum är att ingen egentligen vet, ingen vet med säkerhet och särskilt inte gällande meningen med livet och det gör folk bildigt talat – vettskrämda. 

För om ingen annan vet och man själv inte vet. Vem har då svaren? 

”Jag vet inte!”

Fråga exempelvis en präst så får du väl något knapphändigt refererat till något totalt irrelevant om den korprala uppenbarelsen av jesus krist. Fan har han med detta att göra?
Kanske meningen med livet är att börja blogga om livets besvär, oregelbundna perioder och problem med skäggväxten och sedan titulera sig influencer så man får klippa ett rött band på skansen när den nya inhägnaden för gibbonaporna äntligen står klar.
Kanske meningen med livet är att testa allt åtminstone en gång. Kanske inte heroin, men allt annat… Jag menar, har man klabb med att dra ner på sockret i kaffet så är det nog än svårare att dra ned på diacetylmorfinet man skjuter upp i en smutsig gränd någonstans i möllegränden. 

Så medans jag källsorterar och river packtejp av en på tok försenad försändelse slänger grannen färgat glas i ofärgat. Man blir nästan förbannad när man dagen efter på TV då ser en flasknosdelfin stillsamt simma omkring med en plasthink på huvudet någonstans i Medelhavet och texten ”Det är ditt ansvar” lyser i grön kulör mot en brinnande regnskog som ett slags hånfullt tillrättavisande gällande min omedvetenhet. 

Sanningen är dock den att de har väl helt rätt i sak.
Har jag gjort tillräckligt?
Kanske man är lite dum i huvudet.
Alla blundar för elefanten i rummet för det är obekvämt, för att ingen vågar ta ansvar eller erkänna när i tiden allt gick åt helvete.
Men det är bevisat att om man blundar tillräckligt länge medan världen runt omkring brinner ner till grunden så försvinner problemet. Meningen med livet är definitivt inte att leva hållbart i alla fall inte om man kollar på mänskligheten under de senaste seklen.
Jag tror dock att om en utomstående civilisation hade sett oss hade de tyckt att det är beundransvärt att vi väljer plattare telefoner, snabbare datorer, större hamburgare och starkare mediciner framför fortlevnaden av vårt släkte.
Sanningen är även den att alla människor som lever, har levt och som kommer att leva gör liksom denna resan en gång. Alla är lika mycket nybörjare på detta som generationen innan och efter och där finns ingen mall som stämmer in på varje individuell individ, för det är precis vad varje enskild person är. 

En enskild, unik, individ. 

Det är väl då självklart att man inte vill missa eller dra ner på något bara för generationen innan kukade ur helt fullständigt när man bara får en enda chans att uppleva allt detta. Det är ju dessutom väldigt enkelt att skylla på någon annan och sedan göra som jag och skriva sarkastiska meningar och spydiga dialoger medans koalerna gråter i brinnande eukalyptus träd. 

Förlåt för utsvävningen.
Men det är väl i människans natur att leta svar där det inte finns några, att finna mening i det obetydelsefulla.
Så istället för att ringa Tarotlinjen och be Madam Violin att spå en osäker framtid i kort för 15.40kr/min borde man kanske istället ringa jourhavande präst och boka möte i bikt-rum där man erkänner att där uppstod viss erektion när den allsmäktige utförde fellatio på hinhåle bredvid den okroppsliga gestalten av en gammal SO-lärare som svävade strax ovanför. 

Fin någon slags jävla mening i den meningen.
Finns där jourhavande psykologer?
Nä drömmar är nog rätt okomplicerade egentligen, var och en får väl ta ställning till huruvida man väljer att tyda dessa istället för att slösa kapital på tryckta papper eller mineraler med påstådda magiska egenskaper. 

 

Det hypotetiska samtalet:

 

’Hejsan du har kommit till Madam Violins Tarotlinje du har plats ett (1) i kön.’
Köa en spirituell låt innehållande panflöjt och synth köpt från ett band bestående av vad som sägs vara ursprungsbefolkningen från Guatemala, tveksamt men absolut, tämligen säker på att det är samma band jag såg stå utanför McDonalds förra sommaren och han som spelade tamburin var definitivt dansk.
Efter en kvarts väntande när melodin blivit ordentligt inprintad i hjärnbarken vilket kommer få en att nynna gladlynt på jobb till kollegornas förfarande svarar äntligen mystikens raspiga och djupa röst. Låter förvånansvärt mycket som Fru Larsson på våning 2, dock är hon en alkoholiserad kärring på tusen år och hade ej förmått att reda ut administrationen runt ett enskilt bolag. 

’Goderafton du talar med Madam Violin.’
’Ja hej, jag ville bara få min framtid spåd, jag har haft ont i vänstra sidan av maghalvan och tror det kan vara cancer. Är det något du kan se?’
’Framtiden eller cancern?’
’Självfallet cancern…’ 

Kanske lite fördomsfullt, men man kan nästan känna lukten av rökelserna som troligtvis är tända i hennes inrökta lägenhet där hennes  operation utgår från. Antagligen sitter hon i köket med en buddah statyett bredvid sig, klädd i något plagg som kan misstas för ett nerpissat lakan med mandala symboler och en cigg i käften.

’Korten talar ej om vad som hända skall men ger endast en indikation på vad som kan komma att hända.’
”Ja det ger ju inte alls utrymme för tolkning.” tänker man tyst för sig själv. 

Man vet redan nu att detta är lika konstgjort som artificiell andning men när döden står för dörren prövar folk allt inom och utanför ramarna av idioti. Efter en kort paus som för att mjölka kassakon tas det till ton igen. 

’Jag har dragit Världen i tillhörighet med Nio i Bägare.’
’Jaha? Vad innebär det för mig då?’
’Allting äro möjligt, det kommer gå bra för dig och det du begär kommer du att få.’ säger Madam Violin släpandes på varannan vokal.
Det kan ju förfan gälla vad som. Jag är till exempel sugen på glass och kommer därför köpa det sen trots att jag borde dra ner på kalorierna. 

’Du har inget kräftkort eller något liknande som kan ge en indikation på–’ börjar jag men avbryts abrupt.
’Jag ser förtryck följt av en enorm börda som ändå kommer ge dig en form av lyckat avslut.’ säger hon.
’Jag är en vit medelålders man som bor i Sollentuna så den enda formen av förtryck jag kan behöva utstå är möjligtvis att vänsterblocket vill pracka på ytterligare skattehöjningar för höginkomsttagare,’ säger jag och tar en munfull vörtbröd ’och något negativt som kan sluta positivt är väl om min advokat kan förhala förhandlingarna gällande huset i den ankommande bodelningen.’ Säger jag och smaskar oförskämt i luren.
’Vilka kort var det du drog nu då om man får fråga.’
’Tio i Stavar och Döden.’ svarar hon lugnt.
’Vadå Tio i något och döden?!’ säger jag och hostar upp ett russin som satt sig i halsen.
’Tio i Stavar innebär–’
’Jajajo börda, förtryck och sånt, jag skiter lite i den delen!’
’Döden innebär död eller avslut, nödvändigtvis inte din egen.’
’Åh helvete, vad fan gör man nu? Jag känner nästan cancern växa i tarmväggarna.’
’Jag kan skicka helande stenar vars energier kan reparera och även stärka  både kropp och själ för endast 349.50.’
’Ja absolut ge mig dubbel uppsättning, vill ha rubbet!’
’Då skickar jag med Jade, Granat och Bärnsten för–’
’Ja visst bara skicka hit skiten, flinta, grus vafan det än kallas.’

Efter att det hypotetiska samtalet slutligen avslutats och en vecka har passerat med ökat magont så väljer man att gå till vårdcentralen där doktorn relativt snabbt konstaterar att magontet beror på stress som i sin tur bidragit med magsår vilket leder till att man skickar ett argt brev till Madam Violin där det står:

Brev till skökan
Tack för den helvetisk ångesten din förbannade hittepåare, jag vill bara säga dig att du kan ta dina energistenar och bokstavligen talat köra upp dem i bakre månhalvan din jäkla sköka! Hoppas ditt humbug till bedrägeri havererar och stängs som Barsebäck din satans häxa!

Vi kanske alla borde sluta med att försöka hitta spirituell eller andlig mening, sen säger jag inte att vägledning är något negativt men med lite självdistans & introspektion kan man inse att meningen med livet är det vi skapar själva och det vi skapar tillsammans.
Och ja, jag är medveten om att arv och miljö är en viktig faktor i ekvationen som antingen underlättar, försvårar eller omöjliggör sökandet men i just detta sammanhanget är det fullständigt ovidkommande.
Så istället för att slösa tid med att bli förbannade över vad som står i en bok eller blogg gör något produktivt med era liv, och med produktivt menar jag inte skriva en arg insändare till nationens skvallertidningar eller en post på ett socialt plakat. 

Visserligen… Om det nu ger er mening med livet så kör hårt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate